תזונה קטוגנית היא דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן

תזונה קטוגנית

תזונה קטוגנית היא דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן, דיאטה כזו מובילה להפעלת מנגנון מטבולי בו מרבית התאים בגוף מפיקים אנרגיה משריפת שומן במקום שריפת גלוקוז.

הדיאטה נמצאה יעילה להורדת ערכי הסוכר בדם, לטיפול בסוכרת ובמגוון מחלות אוטואימוניות ונוירולוגיות, וכן לשיפור סיבולת הלב ריאה ובתור שיטת הרזייה.

מהי תזונה קטוגנית

בשנים האחרונות עולה המודעות ליתרונות האורח החיים הבריא, שינה טובה, שתייה מרובה, תזונה בריאה ומאוזנת הם מעמודי התווך של אורח חיים זה.

אנו רואים שככל שאיכות החיים עולה, כך אנשים נוטים להאריך ימים ולהיות בריאים יותר.

לאיכות חיים ישנם מרכיבים רבים, אך אין ספק שהתזונה היא הבסיס לאיכות חיים גבוהה היות ויש ביכולתה להפחית היווצרות מחלות כרוניות ולשמור על מצב בריאותי תקין.

בשנים האחרונות עולה העניין בדיאטה קטוגנית, או קיטו, כפי שנוהגים לכנותה.

תזונה זו הוכחה כטיפול יעיל בילדים חולי אפילפסיה לפני כמאה שנים, לאחר שפיתחו תרופות לטיפול באפילפסיה ובשל העובדה שמדובר בדיאטה נוקשה שקשה ליישם, נזנחה לזמן מה וכיום קרנה עולה שוב לאחר שהתברר שלא כל חולי האפילפסיה מגיבים לתרופות, בנוסף לכך נערכו יותר ויותר מחקרים חדשים שמצביעים על יתרונות בריאותיים נוספים בתזונה זו.

בתזונה הרווחת הפחמימות מהוות מקור ראשוני לאנרגיה למוח, לאיברים ולשרירים, בהיעדר פחמימות הגוף מתחיל לשרוף שומן כדי ליצור אנרגיה.

תהליך בו תאי הגוף מפיקים אנרגיה משריפת שומן במקום גלוקוז נקרא קיטוזיס. תהליך זה מתרחש גם בעת צום ממושך או פעילות גופנית מאומצת.

נתקלנו ברשת בסרטון של עדי מגד – תזונאי קליני, מומלץ לצפות

הרכב תזונתי

פחמימה וסוכר הם שמות זהים לאותה תרכובת כימית, לפחמימות הפשוטות אנו קוראים סוכרים.

הפחמימות כוללות דגנים ועמילנים כגון לחם, פסטה, אורז, שיבולת שועל וכדומה.

פירות, ירקות שורש עמילניים כמו תפוחי אדמה, בטטה ותירס, קטניות, מזונות עתירי סוכר כמו דברי מאפה, רוב החטיפים המלוחים והממתקים.

בעוד בתזונה סטנדרטית אחוז צריכת הפחמימות הוא לרוב בין 45-65%, בתזונה קטוגנית היא צריכה לעמוד על פחות מ5%, ואחוז צריכת השומנים הוא עד 80% מהתזונה.

בדיאטה זו שומן מומר בכבד לחומצות שומן ולגופי קטון.

מרגע שמקור הדלק העיקרי בגוף הינו גופי הקטון ניתן לראות מגוון השפעות חיוביות כגון שיפור העמידות לאינסולין, שיפור בכאבי מפרקים, האטת תהליך ההזדקנות, שיפור מצבם של חולי לב וריאה וכן הלאה.

תפריט או רשימת המזונות המומלצים בתזונה קטוגנית כוללים:

  • בשר ועוף – לבחור בחלקים הלא דיאטטים.
  • דגים שמנים-  סלמון, טונה ומקרל.
  • ביצים.
  • ירקות דלי פחמימות- עלים ירוקים, כרוב, עגבניה, פטריות, מלפפון, כרובית, פלפל. אבוקדו.
  • שמנים- שמן זית, קוקוס ושמן אבוקדו.
  • חמאה.
  • פירות- אבוקדו, תותים ואוכמניות.
  • מוצרי חלב- גבינות לא מעובדות, יוגורט, שמנת חמוצה.
  • אגוזים- אגוזי מלך, שקדים, מקדמיה, זרעי דלעת, זרעי צ'יה ועוד.

 

תועלת בריאותית

עבור חולי אפילפסיה הדיאטה הוכחה בתור יעילה כמו הטיפול התרופתי במניעת ההתקפים האפילפטיים, בשל כך משערים שתזונה כזו יכולה להועיל בטיפול במחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון, אוטיזם, אלצהיימר, טרשת נפוצה.

כמו כן ישנן עדויות לכך שתזונה זו יכולה להוביל לשיפור ביכולת הריכוז והתפקוד הקוגניטיבי.

צמצמום עד כדי הימנעות כמעט מוחלטת בפחמימות מפחיתה את הצורך של הגוף באינסולין, כך שעבור חולי סכרת תזונה זו יכולה לייצב את רבות הסוכר בדם ואף למנוע את הצורך להזריק אינסולין.

תזונה קטוגנית יכולה לשפר את מצבם של חולי לב מאחר ולרוב במעבר לתזונה זו תהיה עלייה בכולסטרול הטוב לצד ירידה בכולסטרול הרע.

מאמרים נוספים:

 

דיאטה קטוגנית הוכחה כיעילה לירידה במשקל.

ההנחה היא כי הגוף נדרש לשריפת יותר קלוריות כאשר צריך להפוך שומן לאנרגיה, לעומת תהליך פירוק הפחמימות. תזונה זו מאיצה את תהליך פירוק מאגרי השומן, מעכבת אגירת שומן ותורמת לתחושת שובע.

למרות זאת תזונה קטוגנית תהיה פחות מומלצת כאשר המטרה היא רק ירידה במשקל, גם בגלל שמדובר בדיאטה נוקשה וגם מאחר ויש דיאטות הרזייה יעילות יותר.

תופעות לוואי

מעבר לדיאטה קטוגנית עלול להוביל לעייפות ובחילות, כאבי ראש, התייבשות וריח רע מהפה, עצירות, תופעות אלה לרוב יעברו לאחר תהליך ההסתגלות לשינוי התזונתי.

ישנן תופעות שיכולות להזיק בטווח הארוך יותר, לכן חשוב להיות במעקב. תופעות כמו שחרור סידן מהעצמות, כולסטרול גבוה, בעיות בכליות, מחסור בסיבים תזונתיים, עודף נתרן, מחסור בוויטמינים.

חשוב להבין שתופעות אלה לא בהכרח נגזרות מהשינוי התזונתי, אלא מתזונה שהיא לא מספיק מאוזנת, לרוב ניתן למצוא מענה שיש ביכולתו למנוע תופעות אלה במסגרת הדיאטה הקטוגנית.

מומלץ לעבור לתזונה זו לצד פיקוח רפואי על התהליך, משום שהצרכים התזונתיים משתנים מאדם לאדם, החלבון אמור לשמש כמקור לגלוקוז בגוף במצב זה, והכמות המרבית שמאפשרת פירוק שומן על חשבון החלבון משתנה מאדם לאדם.

איך לעבור לתזונה קטוגנית בצורה נכונה

קודם כל חשוב לוודא שתזונה זו יכולה להתאים לכם, מאחר וצריכת חלבון ושומן גבוהה עלולה ליצור בעיות לאנשים עם מחלות רקע מסוימות.

חשוב לעשות את המעבר בצורה מבוקרת, לא להתבסס על צריכה מוגזמת של בשר אדום ומזונות מתועשים, אלא לגוון עם מגוון דגים, מוצרי חלב, ירקות ואגוזים.

יש להקפיד על שתייה מרובה ולהוסיף מלח, זאת משום שבתחילת השינוי התזונתי ישנו אובדן במאגרי המים והמינרלים.

ההתחלה אינה פשוטה, הגוף נגמל מפחמימות, דבר במלווה בתופעות לוואי, אך זיכרו שמדובר בתקופת הסתגלות וכי מרגע שעוברים את המכשול הראשוני תוכלי לצפות לערנות מוגברת ולחדות מחשבה.

תזונה קטוגנית היא חלופה טובה לטיפול במצבים בריאותיים מאתגרים שלא נמצא להם מענה אחר, בשיפור איכות החיים כאשר מתמודדים עם מחלה כרונית, או בהאטת תהליך ההזדקנות ושיפור הביצועים.

המעבר לתזונה הקטוגנית דורש סבלנות ונחישות, אך בסופו של הדבר יכול לשדרג ממש את איכות חייכם.

הערה חשובה: יש להיוועץ עם רופא ו/או מומחה בתחומכם.

ייעוץ חינם, תוכן, חדשות
לשיחת ייעוץ

מלאו פרטים ונחזור אליכם עם פרטים בזמן הקרוב

דרך הכושר

פוסטים נוספים