ממצאי מחקר חדש מגלים כי בנשים בגילאים שלאחר גיל המעבר המבצעות דיאטת חלבונים המלווה בצריכת חלבונים רבה מבשר, מתרחשת ירידה בצפיפות העצם ולכן הן בעלות סיכון מוגבר לפתח אוסטאופורוזיס.
אוסטאופורזיס
מצב של אוסטאופורזיס הוא מצב בו תהליכי הפירוק בעצם גוברים על תהליכי הבנייה בעצם ורקמת העצם נחלשת.
כאשר תהליכי הפירוק בעצם מתבצעים בקצב מהיר יותר מאשר קצב בנייתה, מתרחש תהליך של אוסטאופורזיס.
במצב של אוסטאופורוזיס גובר הסיכון לשברי עצם במקומות שונים בגוף, מרבית השברים מתרחשים בעמוד השדרה, בירך ובפרק שורש כף היד.
מחלת האוסטאופורוזיס פוגעת בעיקר בנשים לאחר גיל המעבר (גם בגברים).
גורמי הסיכון לאוסטאופורזיס הם: מין (נשים יותר מאשר גברים), גיל (עם הגיל חלה עליה בקצב מאוד מהיר בסיכון לאוסטאופורזיס), מוצא (לבנים בסיכון מוגבר יותר מאשר שחורים או היספאנים), מבנה גוף (מבנה גוף קטן ורזה בסיכון מוגבר), היסטוריה משפחתית, צריכת טבק, חשיפה נמוכה לאסטרוגן, הפרעות אכילה ונטילת תרופות קורטיקוסטרואידיות.
כעת מחקר חדש מגלה כי גם לצריכת חלבונים מרובה יש השפעה על ירידה בצפיפות העצם ולכן על הגברת הסיכון לאוסטאופורוזיס.
דיאטת חלבונים
דיאטת חלבונים היא בין הדיאטות הפופולריות ביותר למטרות ירידה במשקל.
קיימות דיאטות חלבונים רבות ושונות האחת מהשנייה, חלק מן הדיאטות מכילות מרכיב גבוה יותר של פחמימות וחלק פחות. גם צריכת החלבונים בדיאטות החלבונים השונות משתנה מדיאטה לדיאטה, אבל באופן כללי ניתן לומר כי צריכת החלבונים עומדת על כ-30%-50% מסה"כ צריכת האנרגיה היומית.
קיימות דיאטות חלבונים דלות פחמימות ודיאטות חלבונים דלות שומן (ההבדל הוא במגבלה על הצריכה: שומנים או פחמימות).
דיאטת אטקינס היא דוגמה לדיאטת חלבונים דלת פחמימות.
המחקר
המחקר המדובר הוא תוצר של עיבוד נתוני 2 מחקרים.
במחקר הראשון – הושוו 2 דיאטות: האחת עם צריכה גבוהה יותר של חלבונים וכמו כן צריכה גבוה של חלבונים ממקור של בשר, ובדיאטה השנייה צריכת החלבונים הייתה ממוצרי מזון כדוגמת: מקורות חלבון צמחיים, מוצרי חלב וביצים, אך לא מבשר.
בשתי הדיאטות הייתה הפחתה בצריכת הקלוריות.
תוצאות המחקר הראו ירידה במשקל, אך בנוסף נצפתה אצל נבדקות אשר ביצעו דיאטה בעל צריכת חלבון גבוהה, ירידה בצפיפות העצם.
במחקר השני – הושוו תפריטי דיאטה אשר כללו מרכיב זהה ומרכיב שונה.
המרכיב הזהה היה תפריט של 1000 קלוריות יומיות ממקורות מזון צמחי.
המרכיב השונה היה תוספת של 250 קלוריות לתפריט הזהה. התוספת הייתה שונה בין הקבוצות השונות.
חלק מהנשים קיבלו תוספת של 250 קלוריות מחזה עוף, חלק מהנשים קיבלו תוספת של 250 קלוריות מבשר בקר וחלק קיבלו תוספת של 250 קלוריות מעוגיות.
חלק מהנבדקות היוו את קבוצת הביקורת.
כל הנשים במחקר ירדו במשקלן, אולם הנשים אשר צרכו בתפריט הדיאטה שלהן יותר חלבונים מבשר הראו גם ירידה משמעותית בצפיפות העצם שלהן בהשוואה לקבוצת הביקורת.
מסקנות המחקר הן שכדאי לשקול בצורה טובה ומקצועית את ההשלכות שיש לביצוע דיאטת חלבונים לשם ירידה במשקל.
וכמו כן, יתכן וכי דיאטת חלבונים איננה מומלצת לביצוע בגיל מסוים.
חשוב לציין כי המחקרים בוצעו לפרק זמן קצר (9-12 שבועות) ולכן לא ניתן לדעת מהי ההשפעה של דיאטת חלבונים לטווח זמן ארוך יותר.
יתכן וכי בטווח זמן ארוך יותר הגוף מסתגל לצריכת החלבון הגבוהה והירידה בצפיפות העצם נפסקת או אף משתנה לטובה.
לא ניתן לדעת עד אשר לא יערכו מחקרים נוספים שיבדקו את השפעת דיאטת החלבונים במשך זמן ארוך י ותר.
חשוב מאוד שלפני שאתם מבצעים דיאטת חלבונים להיוועץ עם איש מקצוע דיאטן או דיאטנית שיבנה עבורכם תפריט דיאטה מתאים.
מקור המידע:
https://www.purdue.edu/newsroom/research/2010/100706CampbellProtein.html
למידע נוסף בתחום ראו גם: