שמירת כושר בהריון – הריון הוא כמובן תקופה מרגשת ומלחיצה כאחד, בעת שילדיכם מתפתחים לאיטם בתוך בטן האישה העתידה ללדת; ביחד עם כל השינויים ההורמונליים והאחרים שהתקופה הזו מביאה, גם השינוי הגופני ניכר לעין, כאשר יחד עם האכילה עבור שניים הנפוצה בתקופות הריון – עלול הגוף לאבד מהכושר שלו. מצד שני, ישנן פעילויות גופניות העלולות לסכן את העובר. איך עושים שמירת כושר בהריון באופן נכון? על כך במאמר שלפניכם.
כניסה להריון הוא אחת התקופות המרגשות ביותר – והמלחיצות ביותר – עבור הורים, במיוחד אם מדובר בהורים צעירים או בהורים פעם ראשונה. גוף האישה עובר שינויים הורמונליים משמעותיים, התחושות בגוף הינן בלתי מוכרות, וגם השינוי הגופני, במיוחד בשני השלישים האחרונים של ההריון, ניכרים לעין.
אחת ההשלכות של הריון על גוף האישה ניכר לא רק בעלייה במשקל עקב התפתחות העובר בבטנה, העשוי להגיע למשקל ממוצע של בין 2.5 ל-4.5 ק"ג, אלא באכילה מוגברת גם עבור אותו עובר, מה שמעלה את המשקל של היולדת עוד יותר.
השילוב של הריון, עליה במשקל בהריון ואכילת יתר עשוי לפגוע בכושר הגופני של האישה, במיוחד אם גם לפני ההריון לא היתה שמירה על הכושר הגופני שלה באופן סדיר עם פעילות גופנית קבועה. מצד שני, פעילות גופנית וספורטיבית בזמן הריון יכולה להיות מסוכנת לעובר, ויש להיזהר גם בזה.
אז איך עושים שמירת כושר בהריון? מילות המפתח הינן זהירות, הקשבה לגוף, ואימונים ממוקדים.
שמירת כושר לקראת הלידה
שמירת כושר בהריון חשובה קודם כל לקראת הלידה המתקרבת. לידה היא מאמץ גופני גדול מאוד, המפעיל קבוצות של שרירים שלא תמיד מפעילים אותם באופן קבוע בחיים הרגילים – בוודאי לא באופן שמפעילים אותם במהלך לידה.
לכן יש לתרגל ולחזק את אותן קבוצות שרירים, ביניהן שרירי האגן, על מנת להכין את הגוף ללידה ולשמור על חוזק השרירים לקראת אותו מאמץ גופני אדיר שמתחולל בלידה עצמה.
לשם כך יש שורה של תרגילים אותן תוכלו לעשות, עם בן הזוג או בלעדיו, בנוחות הבית או בקבוצות של הכנה ללידה, יחד עם נשים הרות נוספות. התרגילים הללו בנויים לכל רמה של כושר כמעט, והתמדה בהם לפני הלידה עושה את העבודה בשמירת כושר לקראת הלידה.
שמירת כושר בזמן הריון לשמירה על המשקל ולעיצוב הגוף
לא פחות מאשר ההכנה ללידה, שמירת כושר בהריון חשובה על מנת למנוע ככל האפשר עלית משקל מיותרת בהריון ואפילו לעצב את הגוף תוך כדי ההריון. כמובן שיש מגבלות על סוגי התרגילים ואפילו על קבוצות השרירים שמותר לאמץ ולעצב במהלך ההריון– אך אין זה אומר שאתן חייבות גוף רפוי ולא מעוצב בזמן ההריון עצמו ואחריו.
למעשה, פעילות גופנית נכונה ובריאה לשמירת כושר בזמן הריון הוכחה לא רק כטובה מבחינה ספורטיבית וגופנית, תוך כדי שמירה על משקל תקין ועל גוף שנראה טוב – אלא מועילה גם מן הבחינה הנפשית והמנטאלית ליולדת. ההשפעה של פעילות גופנית על המצב הנפשי של אנשים בכלל, ושל נשים בהריון בפרט, הוכחה בעשרות מחקרים שונים בכל רחבי העולם.
מאמרים נוספים:
שמירת כושר באמצעות ספורט זוגי
שמירת כושר בתקופת ההריון יכולה להיות פעילות מהנה ומועילה לשני בני הזוג, אשר יכולה להעצים את הקשר ואת האהבה בין שני בני הזוג. גם אם בני הזוג לא נשואים, מתוך מודל של הורות משותפת כזו או אחרת הנפוצה כיום במגוון משפחות חדשות שהפכו להסדרים מקובלים בחברה.
לכן תרגילי כושר בהריון יכולים להיעשות במסגרת של ספורט זוגי, לשני בני הזוג, כפעילות משותפת ומהנה במיוחד הבונה את הקשר הזוגי דווקא במהלך ההיריון, אשר בדרך כלל מאופיין בהעצמה של רגשות מצד שני בני הזוג.
בשנים האחרונות התפתח גם מודל של ביצוע תרגילי כושר לנשים בהריון באמצעות תוכנות ועידת וידאו כגון זום; בכך יכול מדריך כושר מוסמך, המתמחה בתרגילי כושר לנשים בהריון, להעביר שיעורי כושר בזום, בלי להיות נוכח פיסית במקום עצמו. במיוחד בתקופות של מגיפה עולמית כמו הקורונה, הדבר הוכח כאפקטיבי ונחוץ.
שמירת כושר בהריון היא מטרה חשובה במהלך של כל הריון, הן מן הבחינה הגופנית והן מן הבחינה הנפשית. חשוב לעשות זאת בליווי מדריך מוסמך ובעל ניסיון, על מנת לשמור על הבריאות של היולדת, העובר וכל בני המשפחה המשתתפים במאמץ. לידה קלה שתהיה לך!