דיאטה בהתאמה גנטית
מתקשים להחליט באיזה דיאטה להתחיל?
שושנה השכנה ביצעה דיאטה דלת חלבונים והורידה נהדר ממשקלה, לעומת זאת השכן מושיקו בכלל לא ירד בדיאטה הזו, אלא רק כאשר ביצע דיאטה דלת שומן עם דיאטנית, רק אז הוא ירד כמו שצריך.
זה לא סוד שיש שיש אנשים שמצליחים בדיאטה דלת שומן ויש שנכשלים בה, אבל מצליחים בדיאטה דלת פחמימות.
אז מה נכון יותר לעשות, דיאטה דלת שומן או דיאטה דלת פחמימות?
לפי מחקר חדש, התשובה כנראה שכל אדם ואדם צריך לבדוק לאיזו דיאטה הוא מתאים באופן גנטי.
מה במחקר
חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד (בשיתוף פעולה עם חברת INTERLEUKIN GENETICS, INC) ביצעו מחקר שבדק את ההשפעה של התאמה גנטית על מידת ההצלחה בירידה במשקל בסוגי דיאטות שונות (דלות שומן ודלות פחמימות).
החוקרים נעזרו בתוצאות מחקר שנערך ב2007 ובו הושוו 4 דיאטות פופולריות: דיאטת אטקינס , דיאטת הזון, דיאטת אורניש, והדיאטה הקובנציונלית כפי שמיוצגת באמצעות פירמידת המזון האמריקנית.
למעשה 2 הדיאטות: דיאטת הזון ודיאטת אטקינס הן דיאטות דלות בפחמימות, כאשר מגבלת הפחמימות בדיאטת אטקינס מחמירה יותר מבדיאטת הזון.
ואילו דיאטת אורניש והדיאטה הקונבנציונלית הן דיאטות דלות שומן, כאשר דיאטת אורניש מחמירה יותר במגבלת כמות השומן שבתפריט.
נבדקי המחקר הקודם זומנו לקחת חלק במחקר החדש אשר מטרתו הייתה לבדוק האם התאמה של דיאטה לפי גנוטיפ גנטי (לפי הDNA), תהיה יעילה יותר לירידה במשקל.
מהנבדקים (141 נשים) נלקחה דגימת DNA מהחלק הפנימי של הלחי, תוצאות הבדיקה הגנטית שימשו בכדי לראות איזו דיאטה מתאימה יותר גנטית לנבדקת.
כיצד הגדירו החוקרים התאמה גנטית
הבדיקה הגנטית שימשה בכדי לבדוק 3 גנים שאובחנו במחקרים קודמים כבעלי תפקיד חשוב במאזן האנרגיה בגוף.
לדוגמה, גנים אלו עשויים להוביל לייצור של חלבון שעשוי להגביר את ספיגת השומן בגוף.
אם אדם מסויים הוא בעל גן שמגביר את ספיגת השומן בגופו ובנוסף הוא בעל גן שגורם לו לשריפת שומן לא יעילה, אז הרי שתפריט תזונה עשיר בשומן עשוי לגרום לו להשמנה ולכן דיאטה דלת שומן תתאים לו יותר לירידה במשקל.
ממצאי המחקר
נמצא כי, נשים שביצעו דיאטה שהתאימה לפרופיל הגנטי שלהם ירדו פי 2 מאשר נשים שביצעו דיאטה שלא מתאימה להם גנטית.
ההבדל היה משמעותי יותר כאשר הנבדקים ביצעו את דיאטת אטקינס ואת דיאטה אורניש (דיאטות קיצוניות במגבלת הפחמימות והשומן) בין המצב שהדיאטה התאימה לפרופיל הגנטי לבין המצב שהדיאטה לא התאימה לפרופיל הגנטי. במצבי קיצון אלו ההבדל בירידה במשקל היה מאוד בולט (פי 5) , לטובת הדיאטה שאכן מתאימה לפרופיל הגנטי.
בנוסף נראה כי ההתאמה הגנטית של הדיאטה הראתה שיפור חיובי גם במדדים בריאותיים כגון: רמת הHDL וירידה ברמת הטריגליצרדים.
בין הדיאטות השונות לא נצפה הבדל משמעותי אולם בין הנשים שביצעו דיאטה מסוימת נראו הבדלים הקשורים למידת התאמתם הגנטית לדיאטה.